Les vinyes que la muntanya protegeix

La Serra d'Almos

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

No tothom sap que la reconeguda denominació d’origen vinícola Montsant, a més de poblacions prioratines, també inclou dos pobles de la Ribera d’Ebre: Darmós i la Serra d’Almos. El nom d’aquest darrer no enganya, es troba assentat al peu de les Moles i la serra de Montalt. Sembla que el seu origen es troba en els pobladors que van assentar-se al voltant de l’antiga ermita de Sant Domènec. Posteriorment, la població va anar creixent al llarg de la carretera que uneix la població veïna de Darmós amb Tivissa el cap del municipi.

L’excursió s’endinsa en l’interessant paisatge agrícola al peu de les muntanyes de Tivissa. A la vegada, pot ser una bona excusa per comprovar el renom dels vins i olis que surten d’aquests camps. També tenen fama les coques de recapte, coques dolces i pastes artesanes que s’hi elaboren i que ajuden a fer la vida una mica més dolça.

L’itinerari surt del poble per la carretera TV-3031 en direcció a Tivissa i de seguida la deixa per pujar cap al cementiri i continuar, breument, pel camí (asfaltat) de Darmós. Es deixa per baixar pel camí de Serres, a l’esquerra. Es creua el barranc del mateix nom i es puja fins a sortir al camí asfaltat que recorre el capdamunt de les Planes. Se segueix una estona, avall, per deixar-lo i baixar a recórrer els camps de conreu de la plana de Cabrera.

Se surt novament al camí principal asfaltat i se segueix amunt fins a sortir a la carretera de Tivissa. Es va a l’esquerra una bona estona, fins a trobar a la dreta el camí que porta al Racó de l’Heura, ben bé al peu de la serra. Un camí forestal permet arribar al mas de Cabdà i d’aquí a l’impressionant mas de l’Alerany, a les portes del poble.

El mas data del segle XV i presenta una arquitectura pensada també per a la defensa. Durant la batalla de l’Ebre va ser utilitzat com a hospital de sang on s’atenien els ferits al front. En època de floració, els camps de cirerers dels voltants converteixen l’indret en un escenari de fantasia i d’una bellesa que esborra les misèries humanes.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Recomanacions

Itinerari circular amb sortida i arribada al poble a la Serra d’Almos. Tot i el poc desnivell, alguna pujada pot resultar pesada per infants i persones poc acostumades. Es combinen trams asfaltats amb camins de terra. L’itinerari no està senyalitzat però sí georeferenciat per poder-lo seguir en el mòbil o amb un GPS.

Galeria d'imatges