Les olors de les pedres

De Tivissa a l’ermita de Sant Blai, la Tossa i tornada per la Llena

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Potser perquè és plena d’història (pintures rupestres, tresors ibèrics, jaciments romans, etc.), Tivissa sempre ha mostrat un cert sentit de capitalitat. Durant segles ha tingut un paper destacat com a centre comercial i agrari en aquesta part de la Ribera, la qual cosa explica l’extensa xarxa de camins que la connectaven amb les poblacions properes i les nombroses masies del seu extens terme municipal, veritables indústries agropecuàries en l’antiguitat.

Pels excursionistes, Tivissa i la seva ermita de Sant Blai, també tenen un valor especial. Fou aquí on el 2 de març de 1975 es va pintar la primera marca dels Senders de Gran Recorregut a tota la Península, els populars GR. A inicis dels anys setanta del passat segle XX, els excursionistes francesos van animar els catalans a continuar un dels seus grans itineraris amb la intenció que, algun dia, arribés a Gibraltar.

El GR 7 es va inaugurar a Tivissa perquè van ser excursionistes de la província de Tarragona els encarregats de traçar el primer tram de Sender de Gran Recorregut de la Península. Especialment, les entitats de Reus havien adquirit una considerable experiència en la recuperació d’antics camins amb la celebració anual, des de 1965, del Dia del Camí de Muntanya, impulsat primer per Joan Domènech i posteriorment per Enric Aguadé.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Muntanyes de Tivissa 1:15.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Quasi al capdamunt de l’avinguda Catalunya, davant l’extrem oest del camp de futbol, es troba el camí de tornada i un bon aparcament. Una mica més amunt, a mà esquerra (1), apareix el carrer de pujada que, al capdamunt, connecta amb el vell camí de Sant Blai, un camí de ferradura probablement tan antic com la mateixa Tivissa, que també feia de camí ral entre aquesta població i el Perelló. Al cap d’una estona de seguir-lo, se surt al camí rodat (2) que ha substituït a l’antic i que condueix a l’ermita (3). L’edifici actual data del 1858 i va ser construït sobre les restes d’un altre d’antiquíssim aixecat per commemorar la conquesta cristiana de Tivissa, segons la tradició popular.

Es continua amunt, seguint la pista, fins a arribar al coll del Ventall (4). Es va a l’esquerra seguint la pista forestal en direcció al coll de la Llena. Se segueix la pista principal. S’arriba al coll de Montnegret (5) i es continua pujant en direcció al coll de la Llena. Al cap de no gaire, a mà dreta, es troba la sendera (6) que passa a tocar de les restes del mas de Sant Blai de Montnegret (encara conserva el forn). Es puja pel vessant obac enllaçant antics camins de carboners fins a sortir dalt carena (7) i es va a l’esquerra. El cim de la Tossa (718 m) és molt a prop (8).

Des del cim, es baixa seguint la cresta, tot decantant-se a l’esquerra, per seguir la drecera del Benet. Ben marcada, acaba esmunyint-se entre els cingles per fer cap a la pista que s’havia deixat abans, just al collet de la Llena, l’encreuament on marxa el camí de Llena (9) en direcció oest. Se segueix la pista que acaba al cap de no gaire, al coll de la Llena (10), on es retroba el magnífic camí tradicional de ferradura i els seus nombrosos trams empedrats. Només cal seguir-lo i gaudir-lo per fer cap al poble.

Els camins tradicionals són aquells construïts abans de la motorització. Aquest patrimoni és una peça clau per interpretar el nostre passat, i no sols els grans esdeveniments, sinó del pols del país, del seu batec més quotidià. Per aquest camí de la Llena, per exemple, alguns autors asseguren que hi baixaven els arrieros, els traginers que portaven el peix des de la costa a Tivissa i els seus masos. Qui sap, potser els qui tinguin el nas molt fi encara en sentiran l’olor sobre els empedrats.

Recomanacions

La baixada del cim de la Tossa té trams força drets. Els bastons són recomanables. Els qui s’estimin més no pujar-hi, només cal que segueixin la pista per arribar al collet de la Llena (9) on es connecta amb l’itinerari descrit.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. La ruta no disposa d’una senyalització especifica, si però que en molts indrets està integrada per antigues banderoles que ens porten als diferents punts del recorregut.

Galeria d'imatges