L’Ebre més amagat

Un tomb per les Mallades i el congost de Barrufemes

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

L’Ibrahim tenia només deu anys però feia un quants que el seu pare li havia confiat la responsabilitat de pasturar el petit ramat de cabres amb què comptava la família. Vivien a la petita alqueria de Muràbit, situada damunt uns penya-segats que queien sobre el riu. Els navegants la trobaven a la sortida del pas entre muntanyes que hi havia aigües amunt de Xârta: Barrufemes.

Aquell matí va decidir baixar a pasturar les cabres precisament sobre les muntanyes que tancaven aquell congost. Estava inquiet. A trenc d’alba, després que el muetzí hagués cridat a la primera oració, havia pujat, com cada dia, a vendre la llet als al-muràbitun, els guerrers del castell. Aquest cop, però, va sentir una conversa que el va trasbalsar. Segons va entendre, a Al-Quabtíl, el lloc on el riu de Turtûxa arriba a la mar, feia unes setmanes havien acampat un bon nombre de madjus. Era qüestió de temps que les seves naus amb caps de drac i veles quadrades apareguessin remuntant el riu.

Segles després, Barrufemes, aquest racó amagat de l’Ebre, continua sent l’indret on més fàcil resulta evocar totes les històries que guarda el riu, inclosa la dels guerrers del Nord que el van remuntar i que són els protagonistes de la novel·la de Jordi Tiñena El somriure del viking.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Miravet 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Abans d’arribar al capdavall de la finca de Xesa, a la cantonada d’una barrancada, al final del mur de pedra seca que sosté un camp de mandariners, es troba el punt d’inici (1). El primer tram de camí és troba senyalitzat amb les marques blaves d’un dels itineraris del grup excursionista La Cameta Coixa de Miravet. Es comença a caminar pel costat d’un camp de mandariners i ben aviat s’entra al bosc, per rodejar el vessant i anar a buscar la barrancada de la Caseta de les Mallades.

Poc abans d’arribar a una collada (hi ha una marca blava en un molló de pedra), cal deixar el camí marcat per agafar-ne un altre a l’esquerra (2). Aquest porta fins a una altra collada emboscada, molt característica pel seu pou de pedra seca (3). En aquest punt es retroba, a la dreta, l’itinerari marcat que baixa de la Talaia. Són 200 m de desnivell i una magnifica opció per als qui vulguin una excursió més llarga. Els qui s’animin a pujar-hi tindran com a recompensa una vista excel·lent i molt poc coneguda del curs de l’Ebre al peu de la serra de Cardó, amb les muntanyes dels Ports al fons.

Es continua seguint les marques en direcció sud-oest, davallant per un corriol bastant dreterut. El camí va girant fins que la visió s’obre sobre el riu i pas de Barrufemes. De seguida s’arriba a una bifurcació (4). El camí de l’esquerra baixa directe a trobar el camí de Barrufemes (7) (és una bona opció si cal escurçar l’itinerari). Es continua pel de la dreta.

Aviat es baixa un pendent rocós i dret per acabar girant a la dreta i creuar el barranc. Al cap de no gaire torna a trobar un altre baixador rocallós i, finalment, es retroba el camí vell del Pinell. Se segueix fins arribar a una collada on es troba un petit maset enrunat (5). A mà dreta s’agafa la sendera que baixa fins a trobar l’inici del vell camí de ferradura del Pas de Barrufemes, a tocar de l’Ebre (6). Se segueix a l’esquerra, remuntant el riu. L’itinerari coincideix ara i fins a arribar al punt de sortida, amb l’itinerari del GR 99, el Camí de l’Ebre. El despreniments dels cingles són habituals i han malmès algunes parts del camí. De tota manera, mentre no s’aborda una recuperació més ambiciosa, s’han obert alternatives que garanteixen el pas.

Recomanacions

Des de dins el poble de Miravet surt el camí rodat que porta al punt de sortida de l’excursió (7 km). Just on comença la carretera que porta al castell, també arrenca, a mà dreta, la forta pujada del carrer de les Flors que cal seguir. El camí dóna tot el tomb a la muntanya de Miravet per anar a trobar el barranc de Negrer i baixar al costat del riu. Llavors, continua paral·lel fins a les plantacions de cítrics de Xesa. Abans d’arribar-hi es troba la porta a la finca que sempre resta oberta. Més endavant es troba una bifurcació. El camí públic és el de la dreta (no és gaire recomanable per a turismes). En vehicle o a peu, cal fer la pujada i després baixar per la pista, en direcció al final de la finca, aigües avall de l’Ebre.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. La ruta no està senyalitzada, tret d’alguns punts amb marques blaves que són insuficients per seguir-lo amb seguretat, per la seva escassetat i color poc visible sobre la roca.

Galeria d'imatges