La santa que es banyava a l’Ebre

De Garcia a l’ermita de Santa Magdalena

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Sempre ha estat recomanable mantenir bones relacions amb els sants i les santes, especialment si es vol que siguin diligents en el seu bon ofici de mediadors amb els de més “amunt”. Quan aquests s’oblidaven d’obrir l’aixeta durant massa temps, els garcians i garcianes recorrien a Santa Magdalena amb rogatives demanant ajuda. Per tal que la Santa recordés els beneficis i bonaventures de l’aigua, era tradició baixar-la a espatlles a prendre un bany a l’Ebre.

Després de ser cabussada al riu, ben fresqueta i complaguda, els vilatans retornaven Santa Maria Magdalena al seu tron dalt la serra per tal que, estant novament a propet del Senyor, intercedís per posar fi a la sequera. L’excursió proposada recorda els viatges Santa Magdalena per prendre les aigües, i especialment els romiatges de la gent de Garcia fins a la seva ermita estimada situada en un lloc ben especial dels contraforts meridionals de la serra del Tormo.

El dia de l’Ermita, com s’anomena el romiatge anual a Santa Magdalena, no poden faltar la clotxa, la missa, els goigs, les bitlles, la paella, la jota i la subhasta de la mona. Bona part dels veïns i veïnes de Garcia es troben aquell dia a l’ermita. Cada família sol ocupar el mateix lloc cada any (per a molts és quelcom quasi tant sagrat com la santa). Un cop instal·lats compartiran el dia anant de taula en taula i participant dels jocs i dels balls.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

La Picossa. Ribera d’Ebre 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Se surt de la part alta del poble, de l’església Vella (1), destruïda durant la Guerra Civil, a la Batalla de l’Ebre. Les vistes des d’aquí del poble, el riu i la cubeta de Mora, són magnífiques. A l’oest, a la banda del riu, surt una pista que baixa a trobar el barranc del Rec de Bas (2). Es creua el barranc i just davant, una mica a la dreta del camí que s’enfila cap a la granja de Ca la Figuera, es troba una sendera ben humil que, de fet, correspon al vell camí de Creveta, un camí de ferradura molt interessant que en realitat és el vell camí ral de Garcia a la Torre de l’Espanyol.

Durant segles, abans que els cotxes ens fessin més mandrosos, aquest era el camí que utilitzava la gent de Garcia per pujar de romeria caminant a la seva estimada ermita de Santa Magdalena, el primer dissabte després del Diumenge de Pasqua.

Amb unes llaçades el camí es planta de seguida dalt de plana conreada de Ca la Figuera (3). El camí la travessa al recte i s’enfila vessant amunt, entre oliveres abandonades i el bosc. Ben aviat es troba la pista d’accés a les torres d’alta tensió (4). El camí antic és a sota, malauradament emboscat, però es retroba de seguida a mà esquerra (5) i continua, molt intel·ligent, buscant sempre la millor cota, carenejant quan pot, per evitar perdre el mínim desnivell en una zona plena de barrancs arreu.

Més endavant es creua una altra pista (6) i es continua amunt per arribar a un collet i iniciar un descens fins a trobar, després d’un tram molt erosionat, el final d’un camí carreter (7). L’indret es coneix com a plaça dels Carros pel fet que, antigament, només es podia arribar fins aquí amb aquest vehicle. Se segueix recte amunt, deixant un vessant rocallós a la dreta, conegut com la Llisera. Després d’unes elegants llaçades s’acaba a la pista formigonada (8) que porta fins a l’ermita (9). La tornada és molt recomanable fer-la seguint el mateix camí.

L’ermita de Santa Magdalena va ser construïda al costat d’una surgència d’aigua que, segons asseguren, sempre raja, i aprofitant una balma natural ben grossa sota el cingle que es coneix com la roca de l’Ermita. Es tracta d’un edifici humil, que durant la Guerra Civil va ser incendiat, però que gaudeix d’un gran significat simbòlic pel profund arrelament del romiatge que allí es continua celebrant cada any.

Recomanacions

Anada i tornada pel mateix itinerari. Es pot sortir caminant des de la part baixa del poble o estacionar el vehicle prop de l’església Vella. El barranc del Rec de Bas, on s’agafa el camí de ferradura, també és accessible des de la carretera C-12, al km 17, i permet estalviar un bocí del recorregut, especialment la pujada de tornada al capdamunt del poble.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. Aquesta ruta es troba parcialment senyalitzada com a “ Circuit de l’Ermita – camí de la Creveta”.

Galeria d'imatges