La memòria del riu

Una passejada vora l’Ebre entre els camps i masos de Móra la Nova

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

L’Ebre, com tots els grans rius, era hiperactiu. Fa uns anys no parava quiet transportant sediments ara cap aquí, ara cap allà. Tan aviat els deixava en un costat i construïa un galatxo, com, amb la següent crescuda, el desmuntava i l’enviava a la mar, per anar fent créixer el Delta. La gent que sempre ha viscut a la seva vora, coneixia bé els seus canvis d’humor. L’Ebre era un riu impulsiu, de vegades atabaladot i perillós, altres, pacífic i inofensiu com un corderet.

Com tots els grans rius, la seva aigua regala la vida, però també la pot prendre; regala terra fèrtil, però no sempre dura. Ara, però, com si es tractés d’un nen hipermedicat, els embassaments han acabat amb les seves rauxes (cosa que molts agraeixen, és clar). Malauradament, però, les preses van acabar amb la navegació del riu i van condemnar el delta. Ara són cada vegada més nombroses les veus que reclamen que riu torni a jugar a carregar i repartir sediments fins a arribar a la mar.

La passejada proposada recorre les terrasses fèrtils davant Mora d’Ebre, formades pel riu en altres temps i on famílies d’agricultors van aixecar els masos de Mora, l’origen de la població de Móra la Nova nascuda oficialment el 1830. Es camina a tocar del riu, entre camps de fruiters i boscos de ribera, tot enllaçant alguns dels antics masos de la zona.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

La Picossa. Ribera d’Ebre 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

L’itinerari surt del mas de la Coixa, situat vora una rotonda de la Carretera C-12 i la N-420. Es tracta d’uns dels masos més antics i emblemàtics, convertit ara en allotjament de la Xarxa d’Albergs de Catalunya. Es creu que té el seu origen en una antiga torre medieval de vigilància i control del riu. L’edifici actual data del segle XVIII i va ser construït per servir com a llotja i magatzem dels productes que els llaguters transportaven amunt i avall de l’Ebre amb les seves embarcacions, els llaguts. El mas comptava amb quadres, corrals, trulls d’oli i vi i dipòsit pel gra, entre altres dependències.

Des de l’aparcament (1), es baixa a trobar el camí que, a la dreta, circula al costat el mas i va a trobar un pas per sota la carretera C-12 (2). De seguida s’arriba a Mora la Nova, a la plaça Catalunya (3). En aquest punt cal girar a completament a l’esquerra i continuar pel carrer que baixa en direcció al riu. Es torna a passar per sota de la C-12 i s’arriba a l’embarcador (4).

Es va a l’esquerra, aigües avall, per anar a passar sota el pont de Mora (5) i, després, sota el nou pont de la carretera nacional (6). Se segueix el camí de les Sequines que aquí va paral·lel al riu. Més avall es troba l’illa del Galatxo (7), un record de quan les avingudes del riu remenaven la llera i modificaven el seu curs. Aquest espai és ara dins la Reserva Natural de Fauna Salvatge de les Illes de l’Ebre.

El camí circula entre el bosc de ribera i els conreus fins a arribar al punt on gira a l‘esquerra, amunt (8). Abans de pujar, però, val la pensa endinsar-se en el bosc seguint una sendera ben visible. En pocs metres s’arriba a una bonica raconada sobre el galatxo, el braç del riu que corre entre l’illa i la ribera.

Seguint novament el camí, es passa al costat del mas de Txevarria i s’arriba al capdamunt (9). Es gira a l’esquerra per continuar el camí de tornada que, de seguida, porta el mas de Pedret i el mas de Batistet. Es volta la masada per la dreta i s’arriba a un encreuament (10) amb el camí que porta a la carretera. Se segueix en direcció contrària, a l’esquerra, per acabar de voltar el mas, baixar a la terrassa inferior del riu i anar a trobar un pas sota la carretera nacional (11). A l’altra banda, es gira a la dreta per retornar al mas de la Coixa (1).

Recomanacions

Es tracta d’una passejada molt agradable entre els camps i masos a tocar de l’Ebre, davant la població de Mora la Nova. La proposta és molt fàcilment escurçable a la meitat, per exemple. És ideal per fer-la amb nens i també amb bicicleta, especialment quan floreixen els fruiters.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. En aquesta ruta, l’itinerari està senyalitzat tot i que en algun punt, pot marcar algun element de senyalització direccional.

Galeria d'imatges