Horitzons balsàmics

De Llaberia al Portell, al cim de la Miranda i tornada pel coll dels Colivassos

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Que tenen els horitzons que ens agrada tant contemplar-los? Els estudis neurològics més moderns asseguren que els entorns naturals tenen profunds efectes restauradors en el nostre benestar. Segons els experts, un entorn natural ha de comptar amb tres elements fonamentals per poder exercir plenament l’efecte reequilibrador sobre nosaltres: ha d’ajudar-nos a tenir la sensació que ens allunyem de la nostra quotidianitat, ha de comptar amb elements visuals i sensorials que resultin atractius, i ha de ser ampli, és a dir, ha de comptar amb una certa extensió.

A la serra de Llaberia, l’excursió a la Miranda compleix amb escreix aquests tres requisits. S’inicia en un dels pobles més singulars del sud de Catalunya, Llaberia; un petit llogaret amagat dalt les alçades de la serra a la qual dóna nom. S’ascendeix al punt culminat que, com el seu nom indica, és un mirador extraordinari sobre les muntanyes i planes que el rodegen, amb els blaus de la Mediterrània com a teló de fons. Els horitzons infinits de muntanyes i serres ajuden a relaxar i oxigenar l’esperit. Diuen però, que en el paisatge només hi ha la quantitat justa de bellesa que un es capaç observar. Ni una engruna més.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Serra de Llaberia 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Se surt del poble en direcció nord, pel carrer de sota de la interessant església romànica de Sant Joan Baptista (1). Aquest és el camí que connectava Llaberia amb el poble de Colldejou, i per on circula també l’itinerari del GR 7 (marques de pintura blanques i vermelles). Al cap de no gaire, s’acaba el camí carreter i es continua per l’antic camí tradicional de ferradura. Després de creuar el barranc de Llaberia es troba un encreuament (2). Es continua al recte pel camí que s’enfila en direcció nord per superar el llom de la vallada. Un cop dalt, el camí enfila una suau coma allargassada i aviat es troba un encreuament (3).

A l’esquerra es deixa el camí de Colldejou i les marques del GR, que van a buscar el portell de Llaberia. Es continua a la dreta, seguint la coma en direcció a la Miranda i el radar meteorològic. Encara són visibles les lleixes de conreu que aprofitaven l’escàs sòl fèrtil del capdamunt de la serra. Aviat es passa al costat de les covetes del Vaqué, on són visibles el refugi del pastor i els murs que ajudaven a tancar el ramat.

Es continua pel camí per anar a trobar un bassot on s’acumula aigua i, tot seguit una antiga pista (4) que cal seguir fins a trobar-ne una altra en millor estat (5) que porta directament al capdamunt de la Miranda. Les vistes de la veïna mola de Colldejou i de Montsant, al nord, són excel·lents. Des de fa uns anys, un curiós i solitari edifici confirma la singularitat de l’indret. Es tracta d’un dels quatre radars de pluja estratègicament instal·lats pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Per retornar a Llaberia, es desfà el camí fins a l’encreuament de pistes (5), per continuar baixant a mà esquerra fins al coll dels Colivassos (6), des d’on es continua per la pista principal en direcció oest, cap al poble, seguint les marques blanques i grogues d’un PR. A les envistes de Llaberia, en el punt on comença una tanca, es deixa la pista (7) per agafar una sendera que baixa recte en direcció al poble. Es travessa un camp de futbol i més endavant, el camí gira a l’esquerra per anar a trobar la carretera a l’entrada de Llaberia.

Recomanacions

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. En aquesta ruta però, l’itinerari es pot seguir bé amb les indicacions que es proporcionen i la senyalització existent.

Galeria d'imatges