Entre rius

La gran volta en BTT pels territoris de l’Ebre

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

Una diversitat inesperada, uns panorames sorprenents, una tranquil·litat balsàmica, un món rural que, malgrat tot, encara batega, una proposta per a ciclistes que es vulguin deixar sorprendre pels paisatges del gran Ebre i els seus rius. ENTRE RIUS és una proposta de ruta cicloturista a cavall de Catalunya i l’Aragó per camins on és més fàcil trobar tractors que turistes. Es creuen set comarques: la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Matarranya, el Baix Aragó-Casp, el Baix Cinca i el Segrià. Sovint, l’única companyia és la dels ocells i les aigües serenes dels quatre rius: el Canaletes, l‘Algars, el Matarranya i l’Ebre.

Entre Rius és una ruta de 230 km i 3.500 m de desnivell, dirigida especialment als amants del cicloturisme. És ideal per fer amb bicicletes tot terreny o bicicletes gravel i resulta especialment atractiva pels nous usuaris de bicicletes elèctriques. Dividida en quatre jornades permet dur-la a terme còmodament i gaudir, sense presses, dels paisatges i el patrimoni d’aquests territoris, sovint encara molt desconeguts. No cal dir, però, que cada usuari pot acabar ajustant-la a les seves preferències i reduir o augmentar el nombre d’etapes. 

La ruta està adreçada a practicants que tinguin una mínima experiència en el seguiment d’itineraris georeferenciat (tracks). Entre Rius no compta amb senyalització pròpia, però segueix, gaire bé sempre, camins senyalitzats d’altres propostes (GR 99 Camí de l’Ebre, el Camino Natural del Algars-Matarranya i la Via Verda del Baix Ebre i la Terra Alta). Això facilita el seu seguiment, si bé, la senyalització no sempre es troba en bones condicions i resulta pràcticament indispensable comptar amb un aparell GPS.

En general, la ruta no presenta dificultats rellevants. La major part del recorregut es realitza per camins i pistes de terra en bon estat i agradables per pedalar. Els trams de carretera són molt escassos i la majoria dels casos es tracta de vies de baixa intensitat de trànsit. Els dos únics punts on la ruta presenta obstacles remarcables i cal baixar de la bicicleta, coincideixen amb el pas pels camins tradicionals que travessen els dos estrets de l’Ebre. Un d’aquests punts és el camí del Pas de l’Ase, el qual ha estat recentment consolidat i resulta relativament còmode seguir-lo a peu, amb la bici al costat. L’altre és el camí del Pas de Barrufemes, el qual ha patit fortes esllavissades i hi ha alguns trams curts on el pas presenta complicacions i s’ha de fer amb precaució. Ara bé, l’excepcional bellesa d’aquest indret compensa sobradament les dificultats.

D’altra banda, hi ha dos moments de la ruta on l’itinerari del GR 99 transita per antics camins de ferradura que salven un fort desnivell de baixada. Es tracta de dos trams molt exigents tècnicament, que faran les delícies dels ciclistes més experimentats, però que no són recomanables pels no iniciats. El primer es troba entre les poblacions de Faió i Mequinensa. A l’alçada del mas de Borbó, el GR marxa en direcció a l’est, seguint el lligallo de Fabara, per anar a trobar les barrancades de Peranso i baixar ràpidament a trobar les aigües de l’embassament de Mequinensa. L’alternativa més aconsellable és continuar per la carretera A-1411 aproximadament des del punt K.6. Es tracta d’una via tranquil·la, amb baixa intensitat de trànsit i que porta a Mequinensa. 

El següent tram a tenir en compte es troba entre Almatret i Riba-roja d’Ebre. A la punta dels Escambrons comença un descens preciós, però amb trams molt tècnics, gens recomanables tret de persones amb molta experiència. Una mica abans d’arribar a la punta dels Escambrons, del coll del Panisol marxa una pista forestal, senyalitzada com la ruta de les Valls al Fumeral, que baixa pel barranc d’Almatret i condueix davant el pont de Riba-roja. 

0

rius

0

comarques

0

km

0

m de desnivell

0

jornades

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Etapes

2a Etapa. Entre Rius · 74,5 km

3a Etapa. Entre Rius · 75,53 km

Recomanacions

Ruta circular en quatre etapes per a BTT. Es recorren les comarques de la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Matarranya, el Baix Aragó-Casp, el Baix Cinca i el Segrià. Es pot seguir amb el mòbil o amb un GPS, descarregant l’arxiu georeferenciat. No està senyalitzada com a tal, però el recorregut enllaça trams de la via verda del Baix Ebre i la Terra Alta, amb els itineraris de l’Ebre i l’Algars senyalitzats amb el programa Caminos Naturales.

Galeria d'imatges

Molt per veure

Si l’aigua és vida, és fàcil entendre que la ruta Entre Rius travessi territoris de gran diversitat i valors naturals. És possible que l’arrogància de la modernitat ens hagi allunyat de percebre l’enorme importància dels rius pels humans. També és possible que la ruta Entre Rius pugui ajudar a apropar-nos-hi i prendre consciència que ens caldrà cuidar-los per afrontar un futur ple d’incerteses.

Durant milers d’anys, pobladors com nosaltres s’han assentat prop dels rius buscant tot allò de bo que ens ofereixen. Les seves vicissituds han acabat donat com a resultat un extens patrimoni històric i cultural. A continuació es presenten una breu llista d’alguns dels elements més rellevants que val la pena no perdre’s.

Sobre un turó i oferint unes impressionants vistes del riu Ebre, s’alça el castell templer de Miravet, envoltat per una muralla de 25 metres d’alçada.

Àngel Guimerà el va definir com una de les catedrals del vi. L’admirable obra de Cèsar Martinell va aconseguir crear un ambient que recorda les catedrals gòtiques.

Horta de Sant Joan, amb l’impressionant decorat de fons dels cingles dels Ports, constitueix una població molt atractiva per una visita pausada.

Ofereix unes impressionants panoràmiques de l'embassament de Riba-roja, la desembocadura del Matarranya i la torre de l'església parroquial de Faió.

De la dèria de dos veïns de Faió per col·leccionar peces de la Guerra Civil Espanyola, s’ha inaugurat recentment un museu dedicat a la Batalla de l’Ebre.

Es tracta de tres espais museístics: el Museu de la Mina, el Museu de la Història de Mequinensa i el Museu del Passat Prehistòric.

Sebes i el meandre de Flix ocupen una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos.

El cèlebre i temut cabdill carlí Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat, va ser qui va manar construir el castell actual el 1837.