Entre mosaics saborosos

Darmós

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

Si la naturalesa veies l’afany que posem els humans en dibuixar límits sobre el territori, es faria un tip de riure. El petit i encantador poble de Darmós és un bon exemple de les suaus transicions entre el Priorat i la Ribera d’Ebre. Es troba dins el municipi de Tivissa, a la Ribera d’Ebre, però, per exemple, els seus reconeguts vins surten sota la D.O. Montsant. L’excursió proposada és una agradable passejada que permet copsar el caràcter profundament agrari d’aquest territori, així com la bellesa dels mosaics de cultius que, com a veritables artistes, dibuixen els pagesos d’aquestes terres.

L’itinerari surt de l’extrem oest del carrer d’Avall (prop del celler Joan d’Anguera). Es pren el camí de les Valls (formigonat) que baixa ràpidament a trobar el camí vell de Darmós a Móra la Nova. Més endavant, el camí travessa per sota el ferrocarril i continua davallant suaument. Després es deixa per continuar en direcció SO, travessar el barranc de Nolla i anar a buscar el camí dels Coscollers. Després es continua pel de Darmós pel Piló.

Quan s’arriba a l’alçada el poble es gira en direcció a ell seguint el camí del Canal del Pantà que portava l’aigua des de l’embassament dels Guiamets. Descrivint unes àmplies ziga-zagues per adaptar-se al relleu, el camí travessa algunes clapes de bosc i permet retrobar el camí formigonat de les Valls, sota el poble. L’itinerari transcorre entre una sensacional mescla de conreus de vinyes, oliveres i fruiters. Les vistes sobre Darmós, construït en una balconada enlairada sobre la vall, són magnífiques.

Prop dels rentadors del poble es pot admirar la Mata de Darmós, un enorme llentiscle catalogat com a arbre monumental i que figura en el seu escut. La dita popular adverteix que «qui va a Darmós i no veu la mata, és com anar a Roma i no veure al Papa».

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Recomanacions

Itinerari circular amb sortida i arribada al poble de Darmós, que també es pot iniciar a Móra la Nova. Excursió suau, recomanable per a famílies (el desnivell més fort és tot just al començament). Es combinen trams asfaltats amb camins de terra. L’itinerari no està senyalitzat però sí georeferenciat per poder-lo seguir en el mòbil o amb un GPS.

Galeria d'imatges