Enganxats a l’Ebre

Al pas de l’Ase des de Móra d’Ebre

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

Durant segles, l’Ebre ha estat el principal camí dels territoris que travessa. Ara bé, com no sempre es deixava navegar, calien d’altres alternatius que permetessin anar amunt i avall. L’excursió proposada permet fruir d’uns quants quilòmetres d’un camí plaent, a tocar del riu i, finalment, conèixer un dels trams de camins històrics més remarcables de les Terres de l’Ebre: el pas de l’Ase. Un espectacular camí de ferradura arrapat a la roca, que permetia salvar l’estret que separa Ascó de la cubeta de Móra d’Ebre.

L’itinerari surt de Móra d’Ebre des de la plaça de Baix, seguit el riu aigües amunt pel passeig de l’Ebre. De seguida es troba l’Aubadera, una vella illa, pràcticament unida a la riba, que s’ha convertit en una àrea de passeig molt apreciada. Més endavant es passa al costat d’una altra illa del riu, la de Subarrech, Reserva Natural de Fauna Salvatge, mentre es travessa la zona de sénies de Móra d’Ebre. El camí continua a tocar de l’Ebre, fins a trobar el pont del ferrocarril, a l’altura de Garcia. S’entra llavors en la magnífica zona de camps i sénies d’aquesta població. Quan està en servei, el vell pas de barca facilita molt la comunicació entre ambdues ribes.

Es passa vora l’antiga estació de tren de Garcia. Més amunt, els camps s’acaben i s’entra en l’estret de muntanyes que estrenyen l’Ebre. El camí rodat s’esmuny entre el primer contrafort i el riu i poc després s’acaba, prop del segon túnel del ferrocarril. Val la pena deixar en aquest punt les bicicletes i continuar a peu. De seguida s’arriba a la boca del túnel i, just al costat, es troba el tram de camí de ferradura que permet creuar l’històric pas de l’Ase.

Tot i que tot i que molt deteriorat en aquest primer tram, el vell camí s’enfila pel rocam, buscant un pas factible que li permeti creuar el contrafort que baixa des del pic de l’Àliga. Aquest pas espectacular és un dels grans camins històrics de l’Ebre a Catalunya i manté un enorme poder evocador de la història i el passat d’aquests territoris. Per retornar a Móra només cal desfer el camí d’anada i gaudir novament de la companyia de l’Ebre.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Recomanacions

Itinerari lineal amb sortida a Móra d’Ebre i tornada pel mateix camí. Excursió suau, molt recomanable per a famílies. La major part del recorregut està pavimentat. L’itinerari està senyalitzat georeferenciat per poder-lo seguir amb el mòbil o amb un GPS.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. El camí està senyalitzat com a GR-99. Recentment s’ha reforçat la senyalització amb el senyals del camí de l’Ebre amb una senyalització específica i amb una nova nomenclatura de Camí de Sirga. Aquesta reforça la senyalització de Caminos Naturales

Galeria d'imatges