Encontres

Garcia

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

Els grans rius són el resultat de moltes generositats hidrogràfiques. És a dir, sense de la resta de rius que s’hi sumen amb les seves aigües, serien ben poca cosa. L’orografia s’encarrega de propiciar els encontres i el clima i les pluges, del resultat final. Al tram final de l’Ebre, el gran riu es troba amb les aigües del Siurana, que neix a les Muntanyes de Prades. Després de travessar el Priorat i recollir les aigües del Montsant i del Cortiella, arriba a l’Ebre just on els habitants de Garcia van decidir aixecar el seu poble. Si estar al costat d’un riu porta avantatges, degueren pensar que molt millor viure al costat de dos.

Ara, però, al Siurana li costa molt trobar l’Ebre. Des de 1930, una concessió ha permès derivar bona part de les seves aigües a l’embassament de Riudecanyes, a través d’un túnel sota les muntanyes. El canvi climàtic ens porta cap a un clima més àrid i cada vegada augmenten les veus dels experts que subratllen la importància de mantenir amb vida els rius i els seus ecosistemes.

L’excursió proposada és un tomb ben interessant pels vessants del tram final del Siurana i pels camps que s’hi conreen. Des de l’entrada de Garcia, es va a buscar la carretera vella de Móra la Nova i el pont vell. A continuació es remunta la vall seguint la pista de les Planes. Aquesta dóna accés a les diferents graveres que aprofiten les graves del riu. Després de la darrera, s’abandona l’asfalt, es creua el barranc de la Raora i es comença a pujar pels vessants conreats amb vinyes, seguint el camí de les Sorts.

S’arriba un punt on es deixa el camí que marxa amunt i se segueix a l’esquerra, per anar a passar al costat d’una gran bassa de reg. Es baixa a creuar el barranc de les Sorts i es remunta després seguint el camí del Mas de Baix, per anar a sortir a la carretera T-734. Se segueix avall, es creua el Siurana per l’elegant pont de la Riera i s’agafa el primer trencant a mà esquerra. Es retorna per l’altre vessant de la vall, seguint el camí del Mas de Poldo a la Riera. El camí més evident té un tram privat. Es pot evitar fent una marrada, pujant cap al mas del Panxó i retrobar el camí prop del mas de Poldo. Es passa a tocar del mas i es continua davallant pel camí de les Planes. Sempre pel costat del riu, s’arriba novament a Garcia.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Recomanacions

Itinerari circular amb sortida i arribada al poble de Garcia. Excursió curta però amb algunes pujades poc recomanables per a debutants o nens. La major part transcorre per camins de terra. L’itinerari no està senyalitzat però sí georeferenciat per poder-lo seguir en el mòbil o amb un GPS.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. 

Galeria d'imatges