Els ulls del coronel

De Rasquera al Coll de Pins i a l’observatori de Lister; tornada per l’ermita de Sant Domingo

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Els bons caminadors i caminadores saben bé que la serra de Cardó regala horitzons bellíssims sobre les Terres de l’Ebre. A l’extrem nord del massís, quan la serra descendeix cap a les amables planes de la cubeta de Móra, hi ha una punta que guarda un significat especial, i no precisament per la bellesa que des d’allí es contempla, sinó més aviat per l’horror que s’hi va albirar.

A finals de la Guerra Civil Espanyola, el coll de Pins va ser triat per l’exèrcit republicà per poder observar, amb una certa seguretat, el desenvolupament de l’ofensiva a l’altra banda de l’Ebre. Es tracta de l’anomenat l’observatori Líster, del tinent coronel Enrique Líster. Sota mateix del cim, es va excavar un petit refugi antiaeri, davant el perill que suposava l’enorme superioritat de l’aviació nacional. En forats d’aquesta mateixa mena i encara més precaris, a l’altra banda del riu, a Pàndols i Cavalls, s’entaforaven joves de divuit, dinou, vint anys… mentre es desfermava un infern que dia a dia anava engolint-los.

Aquest indret destaca per la seva capacitat d’evocar la tragèdia, al mateix temps que, paradoxalment, també aconsegueix amorosir-la. Les vistes són extraordinàries i l’encantador descens per la cresta de la Talaia deixa bon gust de boca, malgrat els terribles episodis amb què ha quedat connectada la muntanya.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Serra de Cardó 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

L’excursió comença i acaba al poble de Rasquera. Al costat mateix de l’església (1) marxa el camí de Peçols, l’antic camí ral entre Rasquera i Tivenys. S’arriba al cementiri i es continua amunt. Cal anar amb compte de no perdre el camí en una zona molt erosionada (2), on s’han obert altres senderes. S’ha de procurar anar a l’esquerra i sortir al camí carreter que porta directament al coll de Rasqueres (3).

Al coll es troba la carretera que puja a Cardó i, només creuar-la, es troben dos indicadors (un és del Memorial Democràtic) i el camí de ferradura que puja directe a la collada del Coll de Pins (4). En arribar-hi es continua a l’esquerra, seguint el camí carener que puja a la punta del Coll de Pins (5), on es troba l’observatori. Encara que costi assumir-ho, els experts en toponímia asseguren que antigament la paraula coll també es va fer servir per identificar els punts més elevats. Aquest significat, habitual a l’edat mitjana, ara només perviu a les Terres de l’Ebre. L’expert Jesús Burguenyo, afirma «en toponímia sovint les coses no són tan evidents com en ocasions sembla. […] Generacions de geògrafs, excursionistes, cartògrafs i estudiosos de la toponímia hem estat enganyats durant dècades. Hem buscat colls (ports de muntanya) allà on en realitat hi ha turons.»

La llum que inunda el coll de Pins, és precisament la que li manca al personatge que hi està relacionat, el coronel Enrique Líster. Format a la Unió Soviètica, quan va esclatar la Guerra Civil va tenir un paper destacat com a oficial de l’exercit de la República. Va ordenar afusellaments d’anarquistes i trotskistes a l’Aragó, i els seus enemics l’acusen d’haver enviat a una veritable carnisseria els anarquistes i els brigadistes internacionals que es trobaven sota el seu comandament a la batalla del Jarama. Acabada la guerra va exiliar-se a l’URSS on va arribar a general. Va retornar a Espanya el 1977 i sembla que va estar a sou del KGB fins a la seva mort, a Madrid, el 1994.

El descens es fa seguint la sendera que recorre la cresta i que condueix directament a l’ermita de Sant Domingo (6), des d’on es retorna a Rasquera. Val la pena completar el bon sabor del paisatge amb els famosos pastissets que aquí s’elaboren.

Recomanacions

Des de Coll de Pins a l’ermita hi ha alguns trams de terreny que, amb humitat, poden ser una mica relliscosos i cal anar amb compte.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. La senyalització existent no està en bon estat i no proporciona una informació acurada dels diferents nodes.

Galeria d'imatges