Els bons caminadors i caminadores saben bé que la serra de Cardó regala horitzons bellíssims sobre les Terres de l’Ebre. A l’extrem nord del massís, quan la serra descendeix cap a les amables planes de la cubeta de Móra, hi ha una punta que guarda un significat especial, i no precisament per la bellesa que des d’allí es contempla, sinó més aviat per l’horror que s’hi va albirar.
A finals de la Guerra Civil Espanyola, el coll de Pins va ser triat per l’exèrcit republicà per poder observar, amb una certa seguretat, el desenvolupament de l’ofensiva a l’altra banda de l’Ebre. Es tracta de l’anomenat l’observatori Líster, del tinent coronel Enrique Líster. Sota mateix del cim, es va excavar un petit refugi antiaeri, davant el perill que suposava l’enorme superioritat de l’aviació nacional. En forats d’aquesta mateixa mena i encara més precaris, a l’altra banda del riu, a Pàndols i Cavalls, s’entaforaven joves de divuit, dinou, vint anys… mentre es desfermava un infern que dia a dia anava engolint-los.
Aquest indret destaca per la seva capacitat d’evocar la tragèdia, al mateix temps que, paradoxalment, també aconsegueix amorosir-la. Les vistes són extraordinàries i l’encantador descens per la cresta de la Talaia deixa bon gust de boca, malgrat els terribles episodis amb què ha quedat connectada la muntanya.