Els préssecs del meandre

Flix

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Informació de la ruta

Descripció de la ruta

Encara que pocs ho sàpiguen, Flix manté una dolça vinculació amb l’antiga Pèrsia i l’Orient Llunyà a través dels seus Prunus persica; és a dir, a través dels seus préssecs. Segons els botànics aquesta fruita prové de Pèrsia, la Xina i Àsia. Allí, antigament, els préssecs van ser especialment valorats i van donar lloc a moltes llegendes. A la Xina creien que era una fruita mística, que conferia longevitat a qui la mengés i que, per aquesta raó, era aliment dels immortals. Per celebrar-ho, asseguren que aquests éssers celebren cada sis mil anys el Pantao Hui o “el festival dels préssecs.

Durant l’època de la floració, mentre es travessen els camps de fruiters de la Ribera, resulta senzill evocar el Japó i la seva cultura. Allí expliquen que Momotarô, un dels herois més importants del país del sol naixent, va néixer de l’interior d’un préssec que anava surant corrent avall d’un riu. Curiosament, els camps de presseguers que es travessen durant l’itinerari creixen damunt un antiquíssim meandre abandonat del riu Ebre.

L’excursió comença a Flix, a l’altra banda del pas de barca. Tot i que és més recomanable travessar el riu amb aquest sistema tradicional, també s’hi pot arribar en vehicle, seguint el camí de la Barca, que recorre el perímetre del meandre per l’exterior i que surt de la carretera C-233. L’itinerari comença precisament seguint aquest camí. Al cap de no res es troba una bifurcació i es va a la dreta, seguint el camí de Vinebre. No gaire lluny, passat el mas del Pla de l’Ini, es trenca a mà esquerra per agafar el camí de les Planes que, superant un petit desnivell porta davant extensos camps de fruiters.

Més endavant es deixa aquest camí per anar al sud i travessar la plana de l’Oriol. Se segueix una estona al peu de la serra de les Planes i després, l’itinerari dibuixa un bucle entre els camps per, finalment, anar a passar al peu de l’extrem est de la serra de Montvià. Es continua entre camps de conreu fins a anar a sortir al camí de la Barca. Es creua i, just davant, es continua pel camí que davalla, de manera molt pronunciada, a l’estació de bombeig de Vingalis, al costat del riu. Des d’aquí es continua per l’agradable camí de l’Aumaec, en companyia de l’Ebre seguint la direcció de les seves aigües, per retornar al pas de barca.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Recomanacions

Itinerari circular amb sortida i arribada al poble de Flix. Una proposta especialment atractiva durant el temps de la floració dels fruiters. L’escàs desnivell i distància la fan recomanable per fer amb família. El recorregut es pot seguir amb el mòbil o amb un GPS descarregant l’arxiu georeferenciat.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track, tot i que el camí està senyalitzat en un primer tram com a GR-99 / Camí de Sirga. El darrer tram de l’itinerari coincideix amb la ruta del meandre.

Galeria d'imatges