El riu de la vida

Una passejada per la reserva natural de Sebes, a la vora de l’Ebre, davant de Flix

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Altres ulls han contemplat l’Ebre des d’aquí dalt mateix. Com devia ser aquest territori durant la primera Edat del Ferro? Què els passava pel cap als habitants que van assentar-se dalt el turó de Sebes quan contemplaven el majestuós riu? La vida d’aquells avantpassats no devia ser pas idíl·lica, preocupats per una subsistència mai del tot garantida. Ara bé, una cosa és segura, per a ells el riu era sinònim de vida, com encara ho continua sent avui dia. El riu és identitat, és ànima, és voluntat de futur, és alguna cosa gran, immemorial, gairebé atàvica, un referent espacial i anímic que resulta molt difícil copsar des dels despatxos on es planifiquen transvasaments i obres públiques.

La passejada proposada transcorre per Sebes, un espai natural de gran valor ecològic, declarat reserva natural de fauna salvatge el 1995. A hores d’ara constitueix un dels majors canyissars de Catalunya, amb un excel·lent bosc de ribera que s’ha convertit en un fantàstic refugi especialment per a un gran nombre d’aus. La passejada permet també apropar-se a l’indret on es va aixecar el poblat protohistòric. Són visibles les restes d’alguns murs i de l’espai on es realitzaven els enterraments. Tanmateix, probablement el més evocador siguin les vistes des del turó per deixar volar la imaginació quatre mil anys enrere.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Flix 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Des del mas del Director (1) se surt pel camí principal, paral·lel al riu, en direcció aigües amunt. L’itinerari coincideix amb la ruta El Camí de l’Ebre (GR 99), fins a l’observatori de Cigonyes. Al cap de no gaire, a mà esquerra es troba una altra de les passeres de fusta que s’endinsen en el fantàstic bosc de ribera que atresora Sebes (2); l’ambient més semblant a una selva tropical que es pot trobar en un clima mediterrani. Continuant pel camí es passa a tocar del mas de Pitoia (3), on s’ha instal·lat una pantalla visual per observació de fauna i el centre d’interpretació del Camí de Sirga dedicada als homes que durant segles van navegar amunt i avall de l’Ebre (l’entrada es gestiona al mas del Director). Tot seguit, a mà esquerra, es troba una altra de les passeres de fusta que s’endinsen en el fantàstic bosc de ribera i l’observatori Lo Galatxo. Als prats propers al riu és fàcil trobar pasturant cavalls procedent de la Camarga francesa que gestionen els herbassars inundables de la Reserva. Les seves peülles estan especialment adaptades als terrenys humits dels aiguamolls.

Finalment s’arriba a l’observatori de Cigonyes (4). El 2001, es va iniciar l’interessant projecte de reintroducció de les cigonyes blanques a l’Ebre i avui dia ja són catorze les parelles que fan vida a la reserva. Contemplar-les en els seus nius, o caminant amb les seves llargues potes enmig de joncs i de cavalls, a escassos metres de l’observatori, resulta un espectacle de vida realment fascinant i molt recomanable per a tots els públics.

Passat l’observatori es troba una bifurcació (5). Se segueix el camí de la dreta que puja pel racó de Xineta. Es deixa de seguida, quan es troba, també a la dreta (6) un camí carreter que pren la direcció de tornada, tot planejant entre camps d’oliveres.

Es deixen diversos camins a dreta i esquerra fins a arribar a una bifurcació (7) quasi a l’alçada del mas del Director. El camí de l’esquerra passa al costat turó que hi ha al davant (8), on va estar situat el poblat protohistòric. Des de la zona d’enterraments es pot baixar directament a trobar la pista d’accés a Sebes; tanmateix, sol resultar més còmode recular una mica (7) i baixar pel camí carreter per fer cap, de nou, al mas del Director. Des d’aquí es pot també accedir a la passera de fusta que ens endinsa fins l’observatori de La Llacuna i l’observatori de la Vall de Sant Joan.

Recomanacions

Venint des del sud per la carretera de C-12 (Eix del Baix Ebre), a la sortida de Flix, justament després de travessar el pont, a mà esquerra, es troba el camí de terra que s’endinsa a la Reserva Natural de Sebes i que dóna accés al Mas del Director, centre d’informació de la reserva i inici de la passejada.

Podeu trobar més informació de la Reserva Natural de Sebes a www.sebes.cat. També podeu consultar l’agenda d’activitats Natura en família que el Grup de Natura Freixe, entitat gestora de la Reserva, ofereix al llarg de l’any a www.freixe.cat/agenda. Val la pena visitar els observatoris de fauna ben d’hora al matí, quan la fauna està més activa. Porteu binocles si en teniu. L’espectacle pot ser inoblidable.

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. La ruta compta amb senyalització interpretativa de la pròpia reserva natural i una senyalització diferenciada indicant el poblat ibèric. Tot i així, en algun punt la senyalització no aporta la informació direccional necessària

Galeria d'imatges