Darrere les passes dels cavallers del Temple

Una passejada al voltant del castell templer de Miravet

Dades tècniques

Dades tècniques

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en telegram
Compartició en email

Introducció a la ruta

Era mitjans de novembre de l’any 1308 i ja feia quasi un any que els templers de Miravet resistien el setge de les tropes reials. El desembre de 1307 Jaume II havia manat arrestar a tots els del seu regne acusats d’heretgia. El monarca català havia decidit treure profit de la desfeta de l’orde del Temple maquinada pel rei francès Felip IV, amb col·laboració del papa Climent V. Però a diferència de França, aquí els frares cavallers van tenir temps d’organitzar-se per resistir.

La fortalesa de Miravet es mostrava inexpugnable. Només la fam i les malalties podien vèncer les sòlides muralles del més formidable castell templer d’Occident. La resistència, però, no podia ser infinita i, després d’aconseguir unes condicions més honorables, el 12 de desembre es va lliurar el castell. Com explica l’historiador J.M. Sans, devia ser impressionant veure sortir els defensors de Miravet. “Quin dolor, quina frustració més profunda, quina impotència devia presentar el rostre del lloctinent dels templers catalans, fra Ramon Saguàrdia”.

Quatre anys després, a la capella del Corpus Christi del claustre de la catedral de Tarragona es decretava solemnement la innocència dels templers. Miravet era ja un símbol de la defensa de la veritat i la raó enfront de l’abús i la vilesa del poder, malgrat que es vestís de legalitat.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Miravet 1:20.000 Ed. Piolet

Descripció de la ruta

Avui dia es pot accedir al castell en vehicle però, per apropar-se a la seva ànima, cal arribar-hi a peu. La següent proposta és una petita i encantadora passejada que permet pujar i baixar al castell des del poble utilitzant alguns dels seus vells camins. L’excursió pot iniciar-se a la plaça de l’Arenal (1), davant el majestuós tomb que fa el riu Ebre per a llepar la muntanya i les cases de Miravet. Se surt en direcció sud oest, pel carrer Forn, per a pujar a trobar l’església vella (2). Des d’aquest punt es continua pel carrer Ferreries, seguint l’itinerari de la ruta El Camí de l’Ebre (GR 99).

Se surt de la població creuant una antiga muralla. Davant, a mà dreta (3), es troba el camí que ressegueix la base del castell i porta a les restes arqueològiques del que podia haver estat una primitiva població. És una bona opció si es volgués escurçar la passejada. L’opció recomanada, però, continua baixant per la costa de Riago, que encara manté bona part del seu vell i evocador empedrat. Les vistes sobre el riu són magnífiques entre fileres d’exuberants figueres de moro. Al final de la baixada es continua seguint el camí de terra que marxa fent companyia al riu fins a trobar, al cap de no gaire, el vell camí (4) que puja en direcció a la fortalesa. Aquest fou, probablement, el camí principal d’accés al castell des de la riba de l’Ebre.

<p”>Abans que les passes dels templers, els antics camins de ferradura encara guarden els ressons dels al-muràbitun, els monjos guerrers de l’islam que defensaven el castell sarraí, el ribat. Les cròniques del segle XI descriuen Muràbit (Miravet) com una petita alqueria ben defensada i fortificada, a la vora de l’Ebre, a una jornada de Tortosa pel riu, on es comerciava amb fustes dels pins de les muntanyes properes i amb tines de fang, grans i bones pel vi i les olives.

S’arriba a un petit coll on es troba una bifurcació (5). El trencall de la dreta porta directa a l’aparcament, tot i que cal superar un pas rocós una mica incòmode. El camí principal baixa recte a trobar, de seguida, la carretera d’accés al castell. A la cara nord, davant de la porta principal de la impressionant fortalesa (6), arrenca el vell camí que baixa directe a la part vella de Miravet. No té pèrdua.

Recomanacions

Es tracta d’una passejada curta, agradable i molt interessant, apte per a tot tipus de públic que no tingui dificultats per a caminar. Informació i horaris de visita del castell de Miravet a www.turismemiravet.cat

Per poder seguir correctament l’itinerari, cal descarregar el track. La ruta esta indicada amb un plafó de fusta “senders de la Cameta Coixa”, l’entitat excursionista Local. S’observen marques de pintura de colors vermell, verd i blau en diferents punts del recorregut.

Galeria d'imatges