Mora d’Ebre – Miravet – Horta de Sant Joan

1a Etapa. Entre rius

Dades tècniques

Dades tècniques

Descripció de la ruta

La capital de la Ribera d’Ebre és un bon punt on iniciar la ruta. Des de les restes del seu castell s’albira una extensa i agraïda panoràmica sobre el riu, Móra la Nova i les poblacions properes. El recorregut fins a la següent població, Benissanet, es fa seguint camins agrícoles, entre camps de fruiters. Després es travessen plantacions de les famoses cireres de Miravet fins a arribar a aquesta població. Miravet és pura escenografia, amb un passat històric vinculat a l’orde dels monjos guerrers del Temple del qual és un testimoni contundent el seu espectacular castell. No cal dir que val la pena destinar una mica de temps a visitar-lo.

La ruta travessa el poble vell i surt per la costa del Riago, el vell camí empedrat que connecta amb la vora del riu. Més avall es troba l’estret de Barrufemes. Un dels principals congostos del riu en el seu tram baix. Al final d’unes grans plantacions de cítrics es troba l’antic camí de Barrufemes. Aquest és el punt de major dificultat de la ruta. Les esllavissades han malmès el camí i cal baixar de la bicicleta en alguns punts. Per compensar, l’escenari és captivador com pocs.

Poc abans d’arribar a Benifallet, se surt a la carretera C-12. Cal fer poc més de tres quilòmetres pel voral fins a trobar la connexió que permet enllaçar amb la Via Verda del Baix Ebre i la Terra Alta, just on es troba l’estació de Benifallet. Es tracta de l’antiga línia fèrria de la Val de Zafán, pensada bàsicament per a connectar l’Aragó amb el mar i poder exportar el seu blat. El seu traçat segueix en molts trams el recorregut del riu Canaletes i ofereix uns paisatges de muntanya de gran qualitat, en un ambient on es combinen la naturalesa i els camps de conreu. El suau pendent de l’antiga plataforma de tren permet superar còmodament el desnivell, passant a tocar de Bot, i fins a Horta de Sant Joan, al peu de l’impressionant massís dels Ports.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Galeria d'imatges