Horta de Sant Joan – Nonasp – Faió

2a Etapa. Entre rius

Dades tècniques

Dades tècniques

Descripció de la ruta

Una llarga i plaent baixada, amb algunes petites collades, i una darrera i contundent pujada per arribar al final d’etapa. Aquest podria ser el resum de l’etapa, si bé, no acabaria de reflectir la delicada bellesa d’aquest tram de recorregut. Durant bona part es pedala per pistes i camins rurals molt agradables, al costat del riu d’Algars, descobrint una àrea molt poc transitada, on l’agricultura de mosaic mediterrani encara és present i barrejada amb la naturalesa dibuixen paisatges exquisits. Es passa a tocar de pobles com Arenys de Lledó, Caseres i l’ara despoblat de Pinyeres.

Nonasp és un bon lloc on fer una aturada. És aquí, a tocar del poble, on, l’Algars lliura les seves aigües al riu Matarranya. A poc a poc s’abandonen els darrers contraforts de les muntanyes dels Ports i la ruta s’endinsa en els canons que els rius van excavar en els sediments d’un antic mar interior prehistòric. Aquests cingles de roques blanquinoses i trencadisses, acaben dibuixant un paisatge d’una atractiva i sorprenent rudesa que contrasta amb la suavitat dels boscos de ribera.

El descens acaba al trobar una de les cues de l’embassament de Riba-roja. El 1967, les aigües d’aquest embassament van ofegar l’antic poble de Faió. Avui, només el vell campanar treu el cap de sobre les aigües. El nou poble es va construir dalt l’altiplà d’aquell antic mar i cal pujar-hi. La carretera CV-103 ofereix l’opció menys abrupta. L’itinerari senyalitzat s’enfila per una barrancada que baixa directe del poble a l’embassament, seguint una pista de terra que presenta un pendent molt pronunciat i que exigeix molt bones cames.

Mapa i tracks

Tracks

Mapa recomanat

Galeria d'imatges